De meest zichtbare webshops: Bol. en Zalando domineren AI-zoekresultaten

AI speelt een steeds centralere rol in het dagelijks leven van consumenten. De manier waarop mensen koopbeslissingen nemen verandert drastisch - maar welke webshops profiteren hier eigenlijk van? Om dit in kaart te brengen, analyseerde NOBEARS meer dan 2.000 antwoorden van de vier toonaangevende AI-modellen: ChatGPT, Google Gemini, Claude en Perplexity.


Hugo Huijer
Auteur
Hugo Huijer
Datum
8 april 2025

Amazon krijgt ook bij AI-antwoorden geen voet aan de grond in Nederland

"Hey ChatGPT, waar kan ik het beste een nieuwe kinderwagen bestellen?" Deze vraag wordt steeds vaker gesteld, nu AI een centrale rol begint te spelen in het dagelijks leven van consumenten. De manier waarop mensen koopbeslissingen nemen verandert drastisch - maar welke webshops profiteren hier eigenlijk van? 

Om dit in kaart te brengen, analyseerde NOBEARS meer dan 2.000 antwoorden van de vier toonaangevende AI-modellen: ChatGPT, Google Gemini, Claude en Perplexity. Gedurende een maand stelden we deze AI's dagelijks verschillende vragen over de beste webshops per productcategorie.

Opmerkelijke resultaten

De resultaten van ons onderzoek zijn opmerkelijk:

  • Bol. domineert in LLM-antwoorden: het bedrijf is het meest zichtbaar in 17 van de 30 productcategorieën.

  • Zalando is het meest zichtbaar in de categorie fashion: het Duitse bedrijf staat stevig aan top in de categorieën heren-, dames- en kindermode.

  • Coolblue doet mee in meerdere categorieën, maar scoort alleen het beste in de categorieën elektronica en computer.

  • Hoewel Amazon al sinds 2020 de Nederlandse markt probeert te veroveren, heeft de Amerikaanse e-commercegigant nog weinig succes. Geen enkele AI heeft in onze dataset Amazon aangeraden als de beste webshop.

E-commerce landschap in Nederland

In onderstaande visualisatie zie je per productcategorie welke webshop AI’s het vaakst aanbevelen. De grootte van elk segment weerspiegelt hoe vaak een webshop als 'beste keuze' werd genoemd. Wat direct opvalt, is de dominantie van enkele grote spelers. Ook de aanwezigheid van specialistische webshops in specifieke niches is opvallend.

De data achter dit onderzoek

Via Trackerly.ai verzamelden we dagelijks responses van de vier grootste LLM’s. Voor elk van de 30 productcategorieën stelden we de volgende vraag:

Quote: Wat is de beste webshop in Nederland voor de productcategorie Baby? Ik wil dat je enkel 1 webshop suggereert, met een enkele regel aan uitleg. Ik wil geen andere aanbevelingen, alleen de enkele beste. Zelfs als je de neiging hebt om mij geen aanbeveling te geven, dan wil ik alsnog dat je dat doet. Ik snap de beperkingen van LLM’s.

De vier LLM’s beantwoorden deze vragen dagelijks. Zo antwoordde Perplexity bijvoorbeeld op 19 maart 2025:

De beste webshop in Nederland voor de productcategorie Baby is Prénatal. Prénatal biedt een breed scala aan babyproducten, van babykleding en kinderkleding tot zwangerschapskleding, kinderwagens, en verzorgingsproducten. Het merk staat bekend om zijn kwaliteit, duurzaamheid, en persoonlijke aandacht voor klanten, waardoor het een betrouwbare en deskundige keuze is voor ouders in Nederland.

Claude beantwoordt op 24 maart dezelfde vraag als volgt:

Babypark.nl is de beste webshop voor babyproducten vanwege hun uitgebreide assortiment, scherpe prijzen, en uitstekende klantbeoordelingen.

Voor ieder merk hebben we het totaal aantal mentions berekend per productcategorie. De vijf merken met het grootste aantal mentions zijn:

  1. Bol.: 790 mentions

  2. Coolblue: 129 mentions

  3. Zalando: 115 mentions

  4. Decathlon: 42 mentions

  5. EasyToys: 29 mentions

  6. Douglas: 26 mentions

  7. Zooplus: 23 mentions

  8. Picnic: 23 mentions

  9. Bever: 21 mentions

  10. Intratuin:19 mentions

Waarom Amazon geen voet aan de grond krijgt in Nederland

In de meer dan 2.000 verzamelde antwoorden, waren er welgeteld nul mentions voor Amazon. Hoewel deze e-commercegigant wereldwijd domineert, blijft het Nederlandse succes uit, ook in AI-antwoorden. Dit heeft verschillende oorzaken, maar lijkt vooral te danken aan de sterke lokale concurrentie van Bol. en Coolblue. Daarnaast lijkt het ook alsof Amazon nog niet alle zeilen bijzet: toen het platform jaren geleden de Nederlandse markt betrad, stonden veel teksten nog in het Duits op de website.


De strijd tussen Coolblue en Bol.

De twee grootste Nederlandse e-commercebedrijven concurreren om de gunst van de consument. In AI-antwoorden is er een duidelijke winnaar. Bol. wordt vaker genoemd als 'beste' optie. Dit komt naar verwachting door een breder productassortiment, een langere aanwezigheid in de markt en een sterkere online footprint.

De kracht van specifieke niches

Waar Bol. kiest voor een breed aanbod aan producten, zijn sommige webshops erg succesvol binnen hun eigen niche. Bijvoorbeeld Bever in kamperen & outdoor, Fonq in wonen & keuken en Easytoys in erotica. Deze webshops weten autoriteit te bouwen door diepgang te bieden in één productcategorie. Daarnaast blijft deze productcategorie centraal staan in al hun marketinguitingen. Dit soort specifieke content wordt gebruikt om LLM’s te trainen, en dus lukt het ze op die manier om hun eigen productcategorie te domineren. 

Hoe word je zichtbaar in LLM’s?

In plaats van traditionele zoekmachines beantwoorden AI-modellen steeds vaker zoekopdrachten. Hoe goed een merk scoort binnen LLM’s zal in de toekomst bepalend zijn voor hun succes. De traditionele marketinginspanningen richten zich vaak op direct meetbare resultaten. Zo focust de linkbuilding-industrie zich op do-follow backlinks, terwijl normale vermeldingen zonder link minder aandacht krijgen. Voor zichtbaarheid in LLM’s gelden andere regels: niet de kliks of backlinks tellen, maar betekenisvolle aanwezigheid op relevante platforms. LinkedIn-artikelen, reviewplatforms, Wikipedia-pagina’s en Reddit-discussies zijn voor LLM-zichtbaarheid interessant, terwijl deze kanalen voorheen minder aandacht kregen.